Benzina cu plumb, eliminată oficial la nivel global

Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) a anunțat luni că Benzină cu plumb nu mai este utilizată în nicio ţară a lumii.

Este o „etapă majoră” ce va permite salvarea în fiecare an a peste 1,2 milioane de vieţi şi va economisi peste 2.400 miliarde de dolari, a transmis AFP.

La aproape un secol de la lansarea primelor avertismente cu privire la efectele toxice ale benzinei cu plumb, Algeria, ultima ţară din lume care utiliza acest tip de carburant, a epuizat luna trecută ultimele stocuri.

„Interzicerea benzinei cu plumb constituie o etapă majoră pentru sănătatea la nivel mondial şi pentru mediul nostru”, a declarat Inger Andersen, directorul executiv al PNUD, organizaţie cu sediul în capitala Kenyei, Nairobi.

ONU asigură că eradicarea plumbului în combustibili va permite evitarea a  1,2 milioane de decese premature în fiecare an. PNUM propune chiar o estimare a câștigului economic realizat, care ar fi de 2.450 miliarde de dolari pe an (PIB-ul Franței!)

Cu doar 20 de ani în urmă, peste o sută de ţări din întreaga lume utilizau încă benzina fără plumb, în pofida a numeroase studii ştiinţifice care demonstrau legătura între acest carburant şi morţile premature, efectele nefaste asupra sănătăţii şi poluarea aerului şi solului.

Lasă un răspuns

Previous post [Anchetă amplă] Cine este Remus Rădoi ?!
Next post Marcel Ciolacu, îl acuză pe Florin Cîțu că a refuzat scăderea TVA-ului, dar „a alocat bani pentru ca primarii PNL să-l voteze pe el la Congres”: „Totul pentru Congrese, nimic pentru români”!