Rata anuală a inflaţiei în zona euro a urcat luna aceasta la cel mai ridicat nivel din ultimii zece ani

Potrivit estimărilor Oficiului European de Statistică (Eurostat), această rată a urcat până la 3% în august, de la un nivel de 2,2% în iulie,  depăşind cu mult obiectivul ţintă  al BCE de 2%.

Creșterea inflației este rezultatul majorării prețurilor din diferite sectoare economice: energie(15,4%), bunuri industriale(2,7%), alimente, băuturi alcoolice și țigări(2%) și servicii(1,1%).

Datele Eurostat arată că inflaţia de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, a accelerat la 1,6% în august, de la 0,9% în iulie.

Economistul șef al BCE, Philip Lane, a anunţat deja modificarea ţintei sale de inflaţie la 2% pe termen mediu, renunţând la precedenta formulare potrivit căreia banca miza pe un “procent mai mic, dar apropiat de 2%”.

Tensiunile generate de preţurile mari îngrijorează pieţele financiare care se tem de posibilitatea unei majorări a dobânzilor. Însă, atât BCE, Rezerva Federală a SUA (Fed), cât și  Fondul Monetar Internaţional (FMI) apreciază că actuala creştere a inflaţiei este doar un fenomen temporar.

Lasă un răspuns

Previous post Peste 2.700 de bucureșteni vor rămâne fără loc de muncă, după ce companiile municipale la care lucrează în prezent se vor închide
Next post Doi braconieri din Dâmboviţa sunt cercetaţi, după ce au omorât un urs și apoi l-au tranșat