Românii pot amâna ratele la bănci cu 10 luni

Românii pot amâna ratele la bănci cu 10 luni, însă, nu s-a stabilit exact toate condițiile, a anunțat președintele PSD, Marcel Ciolacu. În cursul săptămânii viitoare, vor fi discutate, negociate, toate propunerile în acest sens din partea partidelor politice.

Potrivit liderului social-democraților, reprezentanții băncilor nu se opun, însă graficul de rambursare a celor care au rate va trebui recalculat cu precizie, în funcție de indicele ROBOR(n.r. rata  dobânzii la care băncile care contribuie la calcularea acestui indice sunt dispuse să ofere împrumuturi sub formă de depozite în lei celorlalte bănci contributoare)

„S-a reușit să ținem inflația cu o singură cifră și sperăm cu aceste măsuri să continuă. Am reușit, împreună cu BNR, să ținem cursul valutar sub 5 lei. Este posibil să crească inflația la 2 cifre, dacă nu suntem eficienți guvernamental”, a declarat Marcel Ciolacu.

Experții financiari susțin, însă, că amânarea ratelor la bănci ar putea aduce, de fapt, mai multe costuri.

„Această amânare vine cu niște costuri suplimentare, pentru că pe acea perioadă de suspendare continuă să se calculeze dobânzi și comisioane, care apoi trebuie plătite suplimentar de rată, după perioada de suspendare”, a explicat Irina Chiţu, director FinZoom.ro.

Amânarea ratelor la bănci va fi accesibilă pentru românii care demonstrează cu documente că au veniturile diminuate din cauza pandemiei, iar  dobânzile aplicate de bănci  au  valori record, cele mai mari din ultimii nouă ani.

De la debutul pandemiei și până în prezent, peste 600 de mii de români au făcut cerere de amânare a ratelor la bănci.

Lasă un răspuns

Previous post Nicolae Ciucă consideră că romii din România au adus valoare culturală și economică în mediile în care au trăit
Next post Alabama a interzis administrarea de tratamente medicale pentru schimbarea sexului copiilor