Cel mai puternic fermier din Arad, îi cheamă pe agricultori la revoltă

Dimitrie Muscă, proprietarul Combinatului Agroindustrial Curtici Arad, spune că, în 2023, a obținut grâu, orz și porumb de foarte bună calitate, dar din păcate piața cerealelor merge foarte prost.

Muscă este foarte revoltat și atenționează că niciun guvern nu ar trebui să-și distrugă propria agricultură, fiindcă asta va urma, dacă situația nu se schimbă în favoarea fermierului român.

Tot mai mulți agricultori au intrat în faliment și vor continua să falimenteze. Mulți își pierd fermele, fiindcă nu mai pot să-și plătească datoriile.

Dimitrie Muscă este de părere că, pentru ca piața să meargă în folosul fermierului, prețul la kg de grâu ar trebui să fie peste 1 leu. Acum, este 0,95 lei, iar această valoare nu e în interesul producătorului român, scrie ZiuadeVest.ro.

Prețul nu îl ajută pe fermier, fiindcă cheltuielile pe hectar s-au ridicat la peste 7.000 lei. Cereale din Ucraina sunt foarte ieftine, fiindcă fungicidele, pesticidele, insecticidele, îngrășămintele și motorina au prețuri mult mai refuse decât în Uniunea Europeană.

De aceea au și prețul de cost mult mai mic pe hectar și atunci pot să pună și un preț ușor de accesat la kilogramul de grâu. Mesajul lui Dimitrie Muscă către fermierii din România este un îndemn la revoltă! “Oamenii ar trebui să se organizeze și să înceapă protestele! Fermierii trebuie să decidă soarta agriculturii din România, nu politicienii”.

 Cum ar putea agricultorii să decidă soarta agriculturii? Muscă susține că oamenii trebuie să iasă în stradă să protesteze și să amenințe că nu vor mai produce nimic, că nu vor mai plăti taxe și impozite, până când guvernul nu va deschide un dialog sincer cu ei.

Dimitrie Muscă a concluzionat: “Să fie clar: agricultorii nu cer milă. Noi nu stăm cu mâna întinsă. Trebuie să se înțeleagă că cheltuielile unui fermier sunt mai mari decât veniturile. El poate să își permită să piardă o dată, dar când are pierdere în fiecare an, el nu mai poate rezista. Decât să se chinuie așa, trage zăvorul. Vinde tot! Renunță!”.

Dacă în 2022, porumbul a fost un eșec din cauza secetei, anul acesta, Muscă a obținut o producție foarte bună de 10.700 de kg, la hectar. Din 9 octombrie, a început semănatul la grâu și la orz, cu întârziere. Terenul era pregătit, arat, discuit și fertilizat cu îngrășăminte complexe pentru campania de toamnă și Muscă a început semănatul la Curtici și la Olari, cu un ritm de 300 de hectare pe zi: 200 ha, la Curtici, și 100 de hectare la Olari.

“Aceasta este capacitatea!”, a spus fermierul.

Dimitrie Muscă a evitat să semene mai înainte. De obicei, în prima săptămână a lunii octombrie, campania de semănat era în plină desfăsurare, dar nu și în acest an.

“Nu am început semănatul mai devreme pe considerentul că timpul s-a schimbat. Există o teamă de afide care ar putea provoca atacuri periculoase pentru cultură mai ales la cereale, unde produce piticirea  grâului și orzului”, a spus Muscă.

Cultura de rapiță de pe cele 1.500 ha este afectată de aceste afide, de aceea omul a amânat începerea semănatului mai devreme.

Dacă grâul este însămânțat mai târziu, răsare mai târziu, iar frigul iernii vor omorî afidele și nu vor mai atacă grâul și orzul. Cealaltă metodă este clară: aplicarea tratamentelor cu insecticide.

Fiindcă afidele au atacat rapița, Muscă a făcut deja un tratament. A dat cu Vantex. Anul acesta s-a înregistrat atac de afide, de purici și există și larve de Atalia. Plantele au fost destul de afectate de aceea fermierul a fost obligat să aplice tratamentul.

Dacă situația se perpetuează, atunci și culturile de orz și de grâu vor trebui tratate pentru a fi protejate de afide.

Grâul, orzul și porumbul au fost de foarte bună calitate în 2023. Cantitatea de proteine  a fost de 14,5% la grâu, și de 29 – 33, gluten, la orz, proteina a fost de 12% și peste 9% la porumb.

“Mă interesează proteina, fiindcă noi avem și zootehnie și trebuie să dăm hrană de calitate animalelor, celor 50.000 de capete de porci și 3.000 de bovine. Deci au nevoie de hrană de foarte bună calitate”, a declarat Dimitrie Muscă.

 De asemenea, zona Curtici a stat bine cu umiditatea, în 2023. Au căzut 445 de de litri pe metru pătrat, până în septembrie. Apa nu a fost o problemă. Totuși, în această perioadă, mai e nevoie de o ploaie pentru rapiță ca să-și ia avânt, fiindcă a răsărit destul de anemic. Cu grâul și orzul nu ridică deocamdată probleme chiar dacă răsare în februarie la anul. “Dacă îi dai densitatea necesară, restul nu mai contează. Grâul se descurcă!”

Lasă un răspuns

Previous post Adoptat de Senat| Cine dorește să cumpere tutun sau alcool,va trebui să arate buletinului de identitate
Next post Ucrainenii-aduși gratis din Israel, dar românilor li s-au cerut bani. Ciolacu se scuză: „Ne-a rugat Comisia Europeană