Vești nu tocmai bune vin chiar de la Casa Națională de Pensii, acolo unde, în spatele ușilor închise, directorii își pun tot felul de întrebări în legătură cu aplicarea acestei legi. De ce? Pentru că nu sunt bani, simplu, zic oamenii, speriați că 1 septembrie bate la ușă și trebuie să dea pensiile majorate. Telefoanele sună încontinuu, iar angajații CNPP aproape că se feresc să mai răspundă. „Ce să le zicem oamenilor?”. Toți vor să afle cu cât le crește pensia, când vor intra banii și dacă s-a făcut recalcularea, dar nimeni nu poate da un răspuns precis.
Realitatea, oricât de dur sună, este că nu sunt bani pentru majorări de pensii. „Va fi haos!”, anticipează șefii din Casă, făcând o proiecție pentru lunile de la finalul anului. România are cea mai mare inflație din Uniunea Europeană, iar din octombrie încolo bugetul țării va fi „cocoșat” de povara promisiunii că pensiile se vor majora corespunzător pentru toată lumea.
Ministrul Finanțelor dă asigurări că nu vor fi probleme, dar nici el nu mai crede asta. Boloș pare că așteaptă o remaniere guvernamentală care să-l scape de această povară, iar gândul că va trebui să dea explicații legate de implementarea noii legi a pensiilor îl înspăimântă. „Cine spune că vom avea bani de salarii și pensii mărite, nu știe ce vorbește!”, se confesează finanțiștii din M.F. care stau cu foile de calcul în față și fac tot felul de predicții și analize, căutând soluții. Alții, în schimb, politicieni plimbați pe funcții ca ursul prin gări, apar pe la tv și aruncă în stânga și-n dreapta cifre scoase din burtă, fără niciun fundament real, convinși că o minciună repetată la infinit devine un adevăr.
Soluția vehiculată tot mai des este aceea a amânării intrării in vigoare a Legii pensiilor! N-ar fi pentru prima dată când se întâmplă asta – să ne amintim că la fel au stat lucrurile și cu Legea „Olguța Vasilescu”, prima lege a pensiilor, pregătită de actualul primar din Craiova pe vremea când era Ministrul Muncii, în 2017; a fost amânată până când s-a dat uitării definitiv și nimeni n-a mai cerut nicio majorare.
Situația este una deosebit de grea, dacă avem în vedere că la 1 iulie tocmai ce a bubuit prețul la pompă. Majorarea accizei la carburanți a scumpit benzina și motorina cu aproape 43 de bani/litru, respectiv 40 de bani/l. Asta înseamnă că șoferii vor plăti mai mult pentru o alimentare și, cum deja s-au obișnuit ca la fiecare majorare a accizei la carburanți efectul de bumerang să lovească în toate sectoarele economiei, românii se așteaptă acum să fie loviți nu de un val, ci de un adevărat tsunami al scumpirilor.
Momentul în care se întâmplă toate astea pică extrem de prost pentru coaliția de guvernare, care nu mai găsește o cale de comunicare. Alianța PSD-PNL este în aer și nu puține sunt vocile care vorbesc despre ruperea coaliției. Iar dacă pică Guvernul Ciolacu, mai poate fi promulgată și implementată „Legea pensiilor”? Cine va semna actele, cine va aproba plățile?
Nu în ultimul rând, trebuie avut în vedere că, tot de la 1 iulie, Executivul și-a asumat o primă majorare salarială, venitul minim garantat pe economie crescând de la 3300 la 3700 de lei. Dar, vorbim doar despre o creștere provizorie, căci angajamentul luat în fața Comisiei Europene este de a face trecerea la salariul minim european până la 1 ianuarie 2025. Cu PIB deja împovărat, dificil de văzut/proiectat de unde vor se vor găsi bani pentru o nouă și mult mai consistentă majorare a salariilor în piață.